Ο Άνθρωπος Που Έσπασε Τον Κώδικο Των Ναζί

 Η Απόβαση στη Νορμανδία. Η μεγαλύτερη επιχείρηση από ξηράς και θαλάσσης στην Ιστορία (256.000 άνδρες, 20.000 οχήματα και 4.000 αποβατικά σκάφη). Γι’ αυτή την κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας, όταν η έκβαση του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου ήταν σε κρίσιμο σημείο, πολλά έχουν γραφτεί, αφηγηθεί, εξεταστεί και κατ΄επανάληψη κινηματογραφηθεί. 

 Και όμως, όλα όσα έχουν ειπωθεί για την απόβαση στη Νορμανδία οφείλονται σ΄ έναν εκκεντρικό, αντικομφορμιστή, αντιμιλιταριστή μαθηματικό, τον Άλαν Τούρινγκ, όνειρο του οποίου ήταν να κατασκευάσει έναν τεχνητό εγκέφαλο. Παράλογο; Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι αυτό το τρελό όνειρο, εκτός από το τέλος στα σχέδια του Χίτλερ, οδήγησε στη σύγχρονη επιστήμη των υπολογιστών. 

 Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου παιζόταν ένα τεράστιο παιχνίδι στην παγκόσμια σκακιέρα, ο σκοπός των συμμάχων ήταν να σπάσουν τις κωδικοποιημένες επικοινωνίες του γερμανικού στρατού. Ο παίκτης – κλειδί σ΄ αυτό το παιχνίδι ήταν ο Άλαν Τούρινγκ.

 Η απίθανη πορεία αυτής της ιδιοφυίας, που συνέδεσε το όνομά του με παγκόσμια γεγονότα, θα μας επιτρέψει να ρίξουμε μια νέα ματιά σ΄ένα μεγάλο τμήμα της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και να ανακαλύψουμε τη στενή σχέση ανάμεσα στη συμμαχική νίκη και στην εφεύρεση του κομπιούτερ.

Το είδαμε cosmosdocumentaries


Δείτε τώρα το ντοκιμαντέρ