Η αρχαία Αμφίπολη - Οι πρώτες ανακάλυψης

 Η περιοχή της Αμφίπολης και ο πολιτισμός που ανέπτυξε στην αρχαιότητα είναι το αντικείμενο αυτής της ξενάγησης, στα πλαίσια της τηλεοπτικής σειράς «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1988.

 Παρουσιάζεται η ιστορία της πόλης και η σημασία της στην αρχαιότητα, καθώς και το ιστορικό των ανασκαφών. Προβάλλονται τα σημαντικότερα ευρήματα από την περιοχή, τα οποία φιλοξενούνται στο μουσείο της Καβάλας: αντικείμενα κοροπλαστικής της ελληνιστικής περιόδου, αγγεία, επιτύμβιες στήλες, αγαλματίδια, γυναικείες προτομές, κοσμήματα κ.ά. 

 Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο λιοντάρι της Αμφιπόλεως, καθώς και στους τάφους μακεδονικού τύπου που ανασκάφηκαν γύρω από τον οικισμό. Τέλος, λόγος γίνεται για τους μύθους και τη θρησκευτική λατρεία που σχετίζονται με την περιοχή του Παγγαίου.


Δείτε τώρα το ντοκιμαντέρ

Οι πρώτες ανασκαφές και η ανακάλυψη του ιστορικού λέοντα της Αμφίπολης


 Σπάνιες φωτογραφίες από την ανακάλυψη του ιστορικού Λέοντα της Αμφίπολης περιλαμβάνονται στις σελίδες του βιβλίου του Σουηδού αρχαιολόγου συγγραφέα Oscar Broneer, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Αποκάλυψη». Τότε, ο αρχαιολόγος είχε παραθέσει στις σελίδες του βιβλίου το σχέδιο αναπαράστασης που εικονίζεται δίπλα ως μαυσωλείο με τους ιωνικούς κίονες.

 Το βιβλίο «The Lion Monument at Amphipolis» που κυκλοφόρησε το 1941 αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό «οδοιπορικό» στην σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη με εικόνες από την εύρεση του λέοντα ενός επιβλητικού γλυπτού που βρέθηκε σε κομμάτια στις όχθες του ποταμού Στρυμώνα καθώς και από την κατασκευή του μνημείου του για το οποίο ο Oscar Broneer πίστευε ότι δημιουργήθηκε για τον Λαομέδωνα.


 Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στη επιφάνεια κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο όταν Έλληνες στρατιώτες της Ι και ΙΙΙ μεραρχίας, παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Το 1913 ξεκίνησαν ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως τα μαρμάρινα κομμάτια τα οποία απετελεσαν την μετέπειτα αναγνωρισθείσα βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντος.

 Αργότερα, κατά την διάρκεια των έργων για την αποξήρανση του Στρυμόνα από την εταιρεία Μονξ-Γιούλεν, αποκαλύφθηκαν στις εκβολές του Στρυμόνα ερείπια αρχαίας γέφυρας και βρέθηκαν μέσα σε λάσπη του ποταμού τεράστια τεμάχια του μαρμάρινου λέοντος.

 Με πρωτοβουλία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Λίνκολν ΜακΒη, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης.

 Στην περιοχή έχουν βρεθεί πολλές επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά ανάγλυφα και αγάλματα, όπως και χρυσά κοσμήματα στους τάφους. Επίσης βρέθηκαν πολλά αγγεία που μαρτυρούν έντονη εμπορική κίνηση. Εκτός από τα αρχαιότερα ευρήματα, τμήματα των αρχαίων τειχών και το ιερό της μούσας Κλειώς διασώζονται επίσης τμήματα σπιτιών της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Πολλά ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

Το είδαμε :  amfipoliseuronews