Ο Έλληνας Εφευρέτης Της Ηλεκτρικής Κιθάρας

 Είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες, ολοένα και περισσότεροι rock stars της παγκόσμιας μουσικής σκηνής προτιμούν ηλεκτρικές κιθάρες από μια εταιρία. Την Epiphone, η οποία είναι η μεγαλύτερη αμερικάνικη εταιρία κατασκευής μουσικών οργάνων στον κόσμο. Κανείς όμως δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ιδρυτής της ήταν ένας Έλληνας. Ο Επαμεινώνδας Σταθόπουλος γυιός του Αναστάσιου Σταθόπουλου. 

 Η ιστορία της Epiphone καταγράφεται εν συντομία στο site της εταιρείας. Ο Αναστάσιος Σταθόπουλος γεννιέται στην Σπάρτη το 1863 . Ο πατέρας του Νικόλαος Σταθόπουλος ήταν έμπορος ξυλείας. Ο Αναστάσιος  σε ηλικία 10 ετών κατασκευάζει το πρώτο του όργανο. Το 1877 η οικογένεια Σταθόπουλου μετακομίζει στη Σμύρνη της Μ. Ασίας. Και το 1890 ο Αναστάσιος Σταθόπουλος εγκαθιστά ένα μεγάλο εργοστάσιο μουσικών οργάνων στην Σμύρνη οπου κατασκευάζει βιολιά, μαντολίνα, λαούτα και πιθανώς μπουζούκια. 

 Το  1893 γεννιέται ο γυιός του, Επαμεινώνδας Σταθόπουλος. Όμως με τους διωγμούς των Ελλήνων από τους Τούρκους, ο Αναστάσιος μετακομίζει στη Νέα Υόρκη(1903) με την οικογένειά του, που εκτός από τον Επαμεινώνδα, περιλαμβάνει ακόμα δύο γυιούς, τον Αλέξανδρο και τον Ορφέα, καθώς και μια κόρη την Αλκμήνη. 


Η οικογένεια Σταθόπουλου, Νέα Υόρκη, 1906.

Το 1915 ο Αναστάσιος Σταθόπουλος πεθαίνει και αφήνει επικεφαλής της επιχείρησης τον Επαμεινώνδα, που χαϊδευτικά τον φώναζαν «Epi». Από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει μια νέα και μοντέρνα επιχείριση που θα έπαιρνε αργότερα το όνομα Epiphone, που θα γινόταν διάσημο και θα αντιπροσώπευε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες μουσικών οργάνων. 

Δυο χρόνια αργότερα ο Epi αρχίζει να βάζει στις ετικέτες των οργάνων την φίρμα House of Stathopoulo και παίρνει την πρώτη του πατέντα για την κατασκευή μπάντζο. 1924 O Epi συνδυάζει το όνομά του με την κατάληξη phone, που προέρχεται από την Ελληνική λέξη για τον ήχο (φωνή) και κατοχυρώνει και αρχίζει να χρησιμοποιεί το όνομα Epiphone σαν brand name των μπάντζο που κατασκεύαζε. (1925-1937)


Ο χώρος εργασίας της Epiphone, στο κέντρο ο Επαμεινώνδας, Νέα Υόρκη ,1828.

 Ακολουθεί η μια επιτυχία μετά την άλλη και εκτός των μπάντζο κατασκευάζει και κιθάρες, ακουστικές και ηλεκτρικές. Η Epiphone το 1937 παρουσιάζει μαγνήτες με ρυθμιζόμενους πόλους και κερδίζει την αποδοχή και την αναγνώριση μεταξύ των πρώτων ονομάτων μουσικών τις εποχής. Ενώ το 1941 ο κιθαρίστας Les Paul πραγματοποιεί πειράματα στο εργοστάσιο της Epiphone (τις Κυριακές που ήταν κλειστό), που οδήγησαν στην κατασκευή της πρώτης ηλεκτρικής κιθάρας με σώμα μασίφ ξύλο (solid body). Μέχρι τότε προσπαθούσαν να βάλουν μαγνήτες σε κιθάρες ακουστικές ή ημιακουστικές.  Το γεγονός αυτό θεωρείται η μεγαλύτερη συνεισφορά της Epiphone στην ιστορία της ηλεκτρικής κιθάρας. Ο Epi πεθαίνει από λευκαιμία το 1943 και αρχίζει η παρακμή της εταιρείας, αφού τα αδέλφια του που ανέλαβαν την εταιρεία δεν είχαν τις ικανότητες του Epi, σε μια συγκυρία πάρα πολύ αρνητική λόγω του 2ου Παγκόσμου Πολέμου. Η παραγωγή της εταιρείας μειώθηκε πάρα πολύ και σχεδόν περιορίστηκε στην κατασκευή μπάσων. 

 Η εταιρεία πουλήθηκε στην Gibson, το μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, για μόλις 20.000 δολάρια, το 1957, έχοντας χάσει την αρχική της αίγλη.

 Η Gibson, όπως γράφεται, κράτησε μόνο ότι χρειαζόταν και όλα τα υπόλοιπα καλούπια, εργαλεία κλπ, τα έκαψε σε μια τεράστια φωτιά πίσω απ’ το εργοστάσιο της Epiphone. Μαζί με αυτά ίσως και τα καλούπια του Αναστάσιου.


Σχέδια ηλεκτρικής κιθάρας του 1939.


Κιθάρα του 1945, Epiphone Blackstone archtop