Παγκοσμιοποίηση Α ως Ω - Ένα κίνημα γεννιέται

 Στις Η.Π.Α., την Ιταλία και την Πράγα το Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα συνάντησε τους ηγέτες του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Την Λόρι Γουάλλας, την «πασιονάρια» που οργάνωσε τις πρώτες εκδηλώσεις στο Σιάτλ και την Ουάσιγκτον. Τον «γκουρού» των γάλλων αγροτών Ζοσέ Μποβέ που με μία σειρά συμβολικές πράξεις στη Γαλλία και τη Βραζιλία κατέστρεψε καλλιέργειες μεταλλαγμένων τροφίμων και ένα εστιατόριο στην αλυσίδας Μακ Ντόναλντς.

 Ανάμεσά τους, τον διάσημο τραγουδιστή Χάρι Μπελαφόντε και την ελληνοαμερικανή Μπέκα Οικονομοπούλου, που συντονίζει τις ενέργειες των αμερικανών φοιτητών και συνελήφθη στις συγκρούσεις του Σιάτλ.

 Ο Κέβιν Ντάναχερ, ένας από τους επικεφαλής των αμερικανών ακτιβιστών, περιγράφει την προϊστορία των κινημάτων που, όπως υπογραμμίζει, δεν έπεσαν μία μέρα από τον ουρανό. Η οργάνωσή του, που ονομάζεται "Global Exchange" (Παγκόσμιες Ανταλλαγές) και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, οργανώνει «προοδευτικά ταξίδια» σε διάφορες χώρες ώστε οι αμερικανοί να μάθουν την πολιτική της κυβέρνησής τους.

 «Παρ' ότι είμαστε η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, η μεγάλη πλειοψηφία δεν γνωρίζει τίποτα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική» εξηγεί ο Ντάναχερ. «Αυτό είναι μία συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης, ώστε οι πολίτες να μην επεμβαίνουν στη διαμόρφωσή της. Όταν εμείς τους πάμε τουρισμό στην Κούβα, καταλαβαίνουν τι προβλήματα προκαλεί το εμπάργκο στον κουβανικό λαό».

 Οργανώσεις που αγωνίζονται για να παραχωρούνται φθηνά τα κοκτέιλ εναντίον του AIDS στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, σοβαρότατα ινστιτούτα μελετών της Ουάσιγκτον, οικολόγοι έως και αναρχικές ομάδες, η πολυμορφία και ο δημοκρατικός τρόπος λήψης αποφάσεων αποτελούν την μεγάλη δύναμη αυτού του κινήματος που προκαλεί συνεχείς πονοκεφάλους στους ισχυρούς του πλανήτη.

 Μία οργάνωση, η Ρούκους, διδάσκει στους υποψήφιους διαδηλωτές παθητικές μορφές αντίστασης στην αστυνομική βία και πρωτότυπες μορφές διαμαρτυρίας: οι «μαθητές» μαθαίνουν να αναρριχώνται σε ψηλά κτίρια για να κρεμάσουν ένα πανό ή μαθαίνουν να μπορούν να περάσουν με λίγα λόγια το μήνυμά τους στα, συνήθως εχθρικά, Μ.Μ.Ε.

Το είδαμε: Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα

Δείτε τώρα το ντοκιμαντέρ