Ο Δρόμος για το Γκουαντάναμο

 Η πραγματική ιστορία των Σαφίκ Ρασούλ, Ρουέλ Αχμέντ και Ασίφ Ικμπάλ, που στην Αγγλία έγινε γνωστή ως υπόθεση των «τριών του Τίπτον», μεταφέρθηκε το 2006 στην οθόνη από τον Michael Winterbottom σε μορφή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, διανθίζοντας την αφήγησή του με αναπαραστάσεις γεγονότων και με στιγμιότυπα τηλεοπτικών ειδήσεων.

 Οι τρεις, πακιστανικής καταγωγής, Βρετανοί υπήκοοι ταξίδεψαν στη χώρα τους για το γάμο ενός απ’ τους τρεις και βρέθηκαν ξαφνικά έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντανάμο. Μετά από δύο χρόνων ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια, κι αφού αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντα, επιστρέφουν στη Βρετανία και αφήνονται ελεύθεροι, χωρίς καμία κατηγορία!

 Χαμηλού προϋπολογισμού, με ερασιτέχνες ηθοποιούς και κινηματογραφημένο στους πραγματικούς χώρους όπου συνέβησαν τα γεγονότα, με αποσπάσματα συνεντεύξεων των ίδιων των θυμάτων, ήταν η αφορμή να επιστρέψει ο σκηνοθέτης στις ταινίες με ενδιαφέρον και να κερδίσει την αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.


Δείτε τώρα το ντοκιμαντέρ