Η μυστική πυρηνική βάση του Χίτλερ

 Κάτω από ένα μικρό χωριό της Αυστρίας, 15 χιλιόμετρα από την βιομηχανική πόλη Λίντζ «κρύβεται» το υπόγειο συγκρότημα Μπέργκρισταλ , ένα ερευνητικό κέντρο των Γερμανών Ναζί.

 Στο οποίο πιστεύεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και δοκιμή όπλων μαζικής καταστροφής και κρίθηκε τόσο σημαντικό για τους Ναζί που επικεφαλής των SS και δεξί χέρι του Χιτλερ, Χάινριχ Χίμλερ επέβλεψε ακόμη και την ανάπτυξή του.

 Όταν οι Ναζί αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν σφράγισαν μεγάλο μέρος του συγκροτήματος με τσιμέντο και το κάλυψαν με χώμα έτσι ώστε κανείς να μην το βρει ποτέ. 

 Τώρα ο Ανδρέας Σούλτζερ (δημιουργός ντοκιμαντέρ) και ένα μέλος του ιδρύματος μνήμης του στρατοπέδου συγκέντρωσης Γκούσεν, Ρούντολφ Χάουνσμίντ ερευνούν όσα «ξέχασαν» τα συμμαχικά και σοβιετικά στρατεύματα όταν ελευθέρωσαν την περιοχή.

 Ο κ Σούλτζερ δήλωσε στους Times: "Αυτό ήταν ένα γιγάντιο βιομηχανικό σύμπλεγμα». Και παρόμοια με το εργοστάσιο Μπέργκρισταλ, στηρίχθηκε σε καταναγκαστική εργασία από το κοντινό στρατόπεδο συγκέντρωσης Γκούσεν. Μέχρι 320.000 κρατούμενοι λέγεται ότι έχουν πεθάνει εξαιτίας των βάρβαρων συνθηκών στον υπόγειο λαβύρινθο. 

 Rainer Karlsch, ένας ιστορικός που συνεργάστηκε με τον κ Σούλτζερ, δήλωσε: 

 "Η ηγεσία των SS φιλοδοξούσε να δημιουργήσει ένα συνδυασμό των πυραύλων και όπλων μαζικής καταστροφής. Ήθελαν να εξοπλίσει το Α4 (μια παραλλαγή του V-2) πυραύλων, με προηγμένες ρουκέτες, με δηλητηριώδη αέρια, ραδιενεργά υλικά ή πυρηνικές κεφαλές." 

 Ο κ Sulzer ξεσκόνισε αρχεία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στις ΗΠΑ, την Βρετανία, τη Γερμανία και της Ρωσίας. Οι ιστορικοί επιβεβαιώνουν ότι οι Ναζί έκαναν πυρηνικές έρευνες, είχαν προχωρήσει στην παραγωγή ουρανίου στο Οράνιενμπουργκ αλλά ο Σούλτζερ πιστεύει ότι στο Μπέργκρισταλ γινόντουσαν οι έρευνες για τα πυρηνικά όπλα του Χίτλερ.

 Ο ρωσικός στρατός αφαίρεσε όλη την τεχνολογία και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του εργοστάσιου στο Μπέργκρισταλ. Το δεύτερο τμήμα της περιοχής, η οποία έχει ανακαλύψει Sulzer, φαίνεται να έχει μείνει απαρατήρητο τόσο από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.


 Ειναι σε πολύ μικρή απόσταση απο τα υπόγειο εργοστάσιο B8 Μπέργκρισταλ, το οποίο παρήγαγε τα τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφη Messerschmitt Me 262 και τους V2 πυραύλους τα οποία κόντεψαν να ανατρέψουν την ήττα των Γερμανών. Μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί μόνο η είσοδος και γίνονται προσπάθειες να ανοιχτεί μία δίοδος στο εσωτερικό.


Οι πύραυλοι V2 κατασκευάζονταν σε τεράστια υπόγεια εργοστάσια. Αυτή η εικόνα προέρχεται από το εργοστάσιο στο Klein Bodungen


Σήραγγα Β οδηγεί σε υπόγειο εργοστάσιο Mittelwerk των Ναζί


V1 πυραύλους cruise, συγκεντρώθηκαν στο υπόγειο εργοστάσιο με καταναγκαστική εργασία


Kohnstein στο Niedersachswerfen.- εγκαταστάσεις παραγωγής για την παραγωγή των πυραύλων Κρουζ "V 1" και βλήματα "Α 4 / V 2" μετά τη σύλληψη από τους Συμμάχους.