Ένα φιάσκο και εννέα κηδείες - 1ο Μέρος

 Τον Μάιο του 2010 ένας στολίσκος με 6 πλοιάρια στα οποία επέβαιναν φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές από όλο τον κόσμο ξεκίνησε το ταξίδι του με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας και στόχο το σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό. Η ανθρωπιστική αποστολή έμελλε να σημαδευτεί όμως από ένα φιάσκο και 9 κηδείες…

 Ήταν το βράδυ της 30ης Μαΐου όταν οι κομάντος του ισραηλινού στρατού περικύκλωσαν τα πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας», που έπλεαν σε διεθνη ύδατα. Οι απειλές για επέμβαση έγιναν σε ανύποπτο χρόνο πραγματικότητα… Οι άοπλοι επιβαίνοντες βρέθηκαν σύντομα με πρόσωπο με τον πανίσχυρο ισραηλινό στρατό. Η ειρηνική αποστολή κατέληξε σε μια τραγωδία που συγκλόνισε όλο τον κοσμο.

 Στις 25 Μαΐου τα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» αναχώρησαν για τη Λωρίδα της Γάζας από το λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, άλλα έξι πλοία (Mavi Marmara, Defne, Gazze, Challenger I, Challenger II και Rachel Corrie) θα ταξίδευαν με τον ίδιο προορισμό. Από αυτά, το Challenger II και το Rachel Corrie έμειναν πιο πίσω, λόγω τεχνικών προβλημάτων.

 Στις 27 Μαΐου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας.

 Στις 29 Μαΐου η Κυπριακή Δημοκρατία απαγόρευσε τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας από τα λιμάνια της Κύπρου. Το αποτέλεσμα ήταν να μην καταφέρει να επιβιβαστεί αντιπροσωπεία βουλευτών και ευρωβουλευτών. Τα πλοία μετέφεραν περίπου 700 πολίτες και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

 Στις 23:00 τοπική ώρα, της 30ης Μαΐου, η νηοπομπή έπλεε σε διεθνή ύδατα, 100 μίλια μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας. Τότε ήρθε σε επαφή με τον Στόλο το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ. Έδωσε εντολή στα έξι πλοία να απομακρυνθούν και οι καπετάνιοι τους αρνήθηκαν, τονίζοντας ότι βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα, μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και δεν έκαναν απολύτως τίποτε παράνομο.

 Γύρω στις 4:00 το πρωί της 31ης Μαΐου, το ισραηλινό ναυτικό ξεκίνησε την επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας. Κατέλαβε πειρατικά τα πλοία του, οδηγώντας στο θάνατο εννέα επιβάτες του Mavi Marmara και τραυματίζοντας άλλους εξήντα.

 Η Huwaida Araf, επιβαίνων στο πλοίο Challenger I εξηγεί πώς ξεκίνησε η επίθεση: «Μέσα στη νύχτα, το Ισραήλ άρχισε να απειλεί το πλοίο διατάζοντάς μας να γυρίσουμε πίσω γιατί δεν πρόκειται να μας αφήσουν να πάμε στη Γάζα. Αρχικά το κάθε καράβι του στόλου απαντούσε μεμονωμένο. Στο τέλος όμως τους μίλησα εγώ εκ μέρους όλου του στόλου. Τους είπε ότι είμαστε ο Στόλος της Ελευθερίας, ότι είμαστε άοπλοι πολίτες και πως έχουμε μαζί μας μόνον ανθρωπιστική βοήθεια για τους ανθρώπους στη Γάζα. Εξήγησα ότι δεν αποτελούμε απειλή για το Ισραήλ και ζήτησα να μην χρησιμοποιήσουν βία εναντίον μας. Μάλιστα επαναλάμβανα αυτά τα λόγια συνεχώς, ώστε να μην μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν. Στη συνέχεια, σταμάτησαν την επικοινωνία μαζί μας. Λίγες ώρες αργότερα, περίπου 4 ώρες μετά, στις 4 το πρωί, ένας από τους εθελοντές μας είπε ότι ο ισραηλινός στρατός άρχισε την επίθεση».

 Ο Δημήτρης Πλειώνης, επιβαίνων στο Mavi Marmara, που δέχτηκε την ωμότερη επίθεση, διηγείται το τραγικό συμβάν: «Οι Ισραηλινοί, αφού κατέλαβαν το πάνω μέρος του πλοίου άρχισαν να πυροβολούν προς τα κάτω. Υπάρχουν θάνατοι ανθρώπων, οι οποίοι δεν ήταν ανάμεσα στους αντιστεκόμενους αλλά απλώς έτυχε να βρεθούν στην εμβέλεια και στο οπτικό πεδίο των ισραηλινών κομάντος. Δηλαδή βγήκαν έξω να δουν τι γίνεται και σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Μέσα στο πλοίο επικρατούσε κατάσταση πανικού. Φέρνανε πτώματα συνέχεια και ανθρώπους τραυματισμένους κάτω στα σαλόνια… Υπήρχαν λίμνες αίματος παντού. Το σοκ το διαδέχθηκε η παγωμάρα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας αυτό το δολοφονικό όργιο που γινόταν πάνω στο πλοίο».

 Συγκλονιστικές σκηνές αλλά και το διπλωματικό παρασκήνιο της αποστολής του «Στόλου της Ελευθερίας», φωτίζονται μέσα από ανέκδοτο οπτικό υλικό και δεκάδες μαρτυρίες από την προετοιμασία και το ταξίδι των 6 πλοίων, την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων και τις συγκρούσεις σώμα με σώμα που ακολούθησαν.

 Μιλούν οι διοργανωτές της αποστολής, άνθρωποι που τραυματίστηκαν και συγγενείς των θυμάτων, καθώς και εκπρόσωποι των ισραηλινών δυνάμεων που είχαν αναλάβει να τους σταματήσουν.

 Τα γυρίσματα έγιναν στην Τουρκία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας

Το είδαμε : Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα 


Δείτε τώρα το ντοκιμαντέρ