Η Περίφημη "Επιχείρηση Ψαλίδι" Της Χούντας Των Συνταγματαρχών

 Η περίφημη «Επιχείρηση ψαλίδι» της χούντας, το κούρεμα δηλαδή των νέων από αστυνομικούς στο Περιστέρι δεν ήταν μια τυχαία ιστορία

 Οι συνταγματάρχες είχαν εισπράξει αμφισβήτηση και απαξίωση από τη νεολαία. Τα μακριά μαλλιά, τα παντελόνια «καμπάνα», η ροκ μουσική, ακόμα και τα φασαριόζικα και «θηλυπρεπή» τσόκαρα, έγιναν αφορμή να ξεκινήσει το κυνηγητό των νέων για την απρεπή συμπεριφορά τους. 

 Το Απρίλιο του 1969, μαθητές και μαθήτριες υποχρεώθηκαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την επέτειο των δύο χρόνων της δικτατορίας. Έτσι το στάδιο θα ήταν γεμάτο για τις ανάγκες της κινηματογράφησης.
 Κατά την προσέλευση του νεανικού κοινού και των επίσημων προσκεκλημένων ο εκφωνητής διάβαζε νουθεσίες προς τους μαθητές κατά της αναρχίας και της διαφθοράς, όπως ήθελε και ο «πρωθυπουργός». 

 Όταν όμως ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του, δεν μπόρεσε να συνεχίσει από την πολύ φασαρία. Ήταν τόσο έντονη ώστε το χειροκρότημα μπερδεύτηκε με το γιουχάισμα και τα γέλια με την αποδοκιμασία. Ήταν μια ηχηρή αποδοκιμασία του καθεστώτος και την έκαναν μαθητές. Είτε για πλάκα, είτε από αγανάκτηση για το ανελεύθερο και αστυνομικό κράτος. Ο δικτάτορας δεν κατάφερε να μιλήσει στη μαθητιώσα νεολαία.
 Για αυτή την ανυπακοή τους οι νέοι έπρεπε να πάρουν ένα καλό μάθημα. Έτσι ρούχα, μαλλιά και υποδήματα μπήκαν στο στόχαστρο. Στο Περιστέρι έγινε μόνο η αρχή.Οι γιορτές της χούντας περιελάμβαναν πλούσιο υπερθέαμα με παρελάσεις αρμάτων, ένστολους και πομπώδεις ομιλίες των συνταγματαρχών.

 Τον Γενάρη του 1970, το αστυνομικό τμήμα Περιστερίου αποφασίζει και εκτελεί την «Επιχείρηση ψαλίδι». Με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, περικυκλώνει τρία σφαιριστήρια στο Περιστέρι και στην ευρύτερη περιοχή και πιάνει όλους τους νέους που ήταν μέσα.
 Οι μακρυμάλληδες αντιμετωπίστηκαν ως εχθροί της κοινωνίας. Πρώτα έφαγαν μερικές σφαλιάρες για προθέρμανση και μετά έγινε η εξακρίβωση ταυτότητας. Τριάντα νέοι μπήκαν στη σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλο και οδηγήθηκαν πεζή, στο αστυνομικό τμήμα. Όσους συνάντησαν κατά μήκος της διαδρομής και είχαν μακρύ μαλλί, τους μάζευαν και αυτούς με την ανύπαρκτη κατηγορία της μακριάς κόμης.

 Δυστυχώς, τα τοπικά τμήματα δεν είχαν πούλμαν ή κλούβες και το περπάτημα ήταν αναπόφευκτο, τόσο για τα όργανα, όσο και για τους προσαχθέντες. Στο τμήμα οι πιτσιρικάδες υποχρεώθηκαν στον εξευτελισμό του κουρέματος με την ψιλή. Τα παιδιά που έφυγαν από το σπίτι τινάζοντας τη χαίτη των μαλλιών τους και φτιάχνοντας τη φράντζα, γύρισαν κουρεμένοι με την ψιλή μηχανή του μπαρμπέρη. Η επιχείρηση κρίθηκε επιτυχημένη και εξαπλώθηκε και στους κινηματογράφους της περιοχής. Μόλις τελείωνε το έργο, μάζευαν όποιον έβρισκαν και φωνάζοντας «πάμε για κούρεμα», τον έστελναν στον κουρέα, για να «γίνει άνθρωπος».


Αριστερά πριν από την επιχείρηση ψαλίδι της χούντας,και μετά.

 Την άλλη μέρα η εφημερίδα έγραψε για τους νέους:«Η αντίδρασή τους μπροστά στο ψαλίδι του απρόσμενου μπαρμπέρη, δεν ήταν αυτή του καταπιεζόμενου ανθρώπου. Αντίθετα, δέχτηκαν την αποψίλωση των μαλλιών τους με συγκατάβαση και χαμόγελα»Μάλλον ντροπιαστικό ρεπορτάζ, αλλά αυτά συνήθως τα έγραφε η αστυνομία στα δελτία Τύπου και οι εφημερίδες απλά τα αναπαρήγαγαν, ως όφειλαν. Μόνο ένας γλίτωσε, που ήταν μουσικός και είχε χαρτί από την αστυνομία, ότι επιτρέπεται να φέρει μακριά κώμη, λόγω της μουσικής του ιδιότητας. Ήταν μια εξαίρεση, για να μην ξυρίσει κάποιο ενθουσιώδες όργανο τον Κόκοτα ή τον Βοσκόπουλο. Έτσι, την γλίτωναν και οι άσημοι συνάδελφοί τους.


"Γιορτές πολεμικής αρετής" στο Καλλιμάρμαρο.


Το ειδαμε : mixanitouxronou